Zo maak je carrière in de marketing

Karel van Wesemael is Marketing & Business Development manager bij Mignot & de Block, een succesvol familiebedrijf in Eindhoven. Welke stappen zijn van belang geweest in zijn carrière en hoe heeft hij de bemiddeling van YER ervaren? YER Executive spreekt met hem over zijn drijfveren en zijn zoektocht naar een nieuwe baan.

Mascotte7.jpg

 5 vragen over het carrièrepad van Karel van Wesemael

1. Hoe heb je jouw zoektocht aangepakt?

“Door me bezig te houden met allerlei nieuwe dingen, zoals reizen, sporten en koken, kon ik mijn periode bij Gazelle echt afsluiten. Daardoor kreeg ik ruimte in mijn hoofd om over de volgende stap na te denken. Het ene versterkte als het ware het andere.“

“Ook ging ik uitgebreid in gesprek met de mensen uit mijn netwerk, waardoor ik een steeds scherper beeld kreeg van mijn sterktes. Zo werd het concreter welke kant ik op wilde. Vervolgens heb ik stappen gezet. Ik keerde terug naar de FMCG, stelde mijn persoonlijke groei voorop en wilde me daarnaast richten op de echt interessante strategische onderwerpen. Daarbij waren het grootste budget of team niet het allerbelangrijkste.”

“Als je zoveel uren maakt, kun je maar beter werk doen waar je veel plezier aan beleeft met mensen die echt bij je passen.”

“Vergelijk het met het bereiden van een heerlijk diner voor gasten. Het is heerlijk om ze te zien genieten van je creaties. Zo wil je met productmanagement het beste product maken dat echt bij de consument past. Verleiden en doen genieten, dat is mijn passie.”

2. Hoe ben je met Mignot & de Block in contact gekomen?

“Vanuit de technische industrie de overstap naar de FMCG maken, bleek lastiger dan ik dacht. Hoe hoger in de boom, hoe belangrijker een track record in deze branche bleek te zijn. Uiteindelijk vond ik de vacature van Mignot & de Block voor Mascotte op de website van YER. Dat was meteen ticking all the boxes: ik kon terug naar de FMCG, het was een brede functie met ontwikkelingsmogelijkheden richting branding en activatie, en ik had affiniteit met de sector. Ik reageerde dus direct en zat twee uur later al met Karen Bausch van YER aan de telefoon.”

“Immers, de opdrachtgever selecteert mij, maar ik selecteer hen ook.”

“Het was een erg prettig gesprek dat heel organisch verliep en waarbij ik meteen een beeld kreeg van waar dit bedrijf voor stond en naartoe wilde. Ik voelde dat de rol mij goed zou passen, want ik zou aan de voorkant komen van wat je cutting-edge marketing noemt. Dit betekende niet alleen dat ik enorm creatief kon zijn in mijn functie, maar ook dat we echt strategisch zouden kunnen bouwen aan de lange termijn. Bovendien viel ik voor het sociale gevoel van een familiebedrijf: natuurlijk wil ik carrière maken en de interessantste baan, maar uiteindelijk wil ik ook een tweede thuis creëren.”

“Het eerste gesprek bij Mignot & de Block was voor beiden heel inspirerend en absoluut geen standaard vraag- en antwoordgesprek. We deelden inzichten en ideeën, en vroegen naar elkaars mening. Na het gesprek ging ik in mijn hoofd eigenlijk direct aan de slag. Ik begon in te vullen wat het merk zou moeten zijn en waar het naartoe zou moeten gaan.“

Mascotte4.jpg

3. Op welke manier is YER Executive van toegevoegde waarde geweest?

“De manier waarop YER de sollicitatie organiseerde, was zeer professioneel en liet veel respect zien voor de kandidaat. Dat is een erg fijne manier van werken. Daarnaast gaf Karen Bausch mij het gevoel dat ze niet alleen het perspectief van Mignot & de Block vertegenwoordigde, maar ook open en integer met mijn situatie en vragen omging. Immers, de opdrachtgever selecteert mij, maar ik selecteer hen ook. Een derde pluspunt was dat de reactiesnelheid uitstekend was, want het proces bleef doorlopen en werd ook binnen afzienbare tijd afgerond. Al die tijd heeft YER mij nooit het gevoel gegeven een nummer te zijn.”

4. Kun je jouw drive omschrijven?

“Altijd door blijven groeien is uiterst belangrijk, want stilstand is achteruitgang. Blijf jezelf uitdagen en zoek situaties op die nieuw voor je zijn, zodat je ervan leert. Mijn motto is dat als je zoveel uren aan het werk bent, je maar beter werk kunt doen waar je veel plezier aan beleeft met mensen die goed bij je passen. Ik heb het elke dag naar mijn zin, lach elke dag met iedereen en dat is geweldig. Er zijn genoeg andere mooie bedrijven, maar in mijn geval klopte de organisatie, de baan en mijn gevoel erbij voor 100%.“

5. Wat wil je meegeven aan de mensen die een volgende stap in hun loopbaan willen zetten?

“Volg je passie, daar kom je echt het verst mee. Als je doet waar je hart ligt, ga je zeker stappen maken en lever je gegarandeerd goed werk. Een ander advies: haastige spoed is zelden goed. Natuurlijk heb je als je wilt binnen twee maanden een nieuwe baan, maar is dat de job waar je gelukkig van wordt? Ik denk het niet. En doe het niet alleen, maar vraag aan je netwerk en de mensen om je heen of zij vinden dat je volgende stap bij je past. Als je gedwongen wordt om jezelf onder woorden te brengen, maak je alles duidelijker voor jezelf en scherp je je ideeën aan.”

“Blijf jezelf uitdagen en zoek situaties op die nieuw voor je zijn, zodat je ervan leert.”

“Ga ook nooit af op je eerste sollicitatie, want dit gesprek is niet bedoeld voor de baan die je echt wilt hebben. Sollicitatiegesprekken moet je oefenen, want oefening baart kunst. Doe dus vooral meerdere gesprekken, zodat je veel ervaring krijgt. Soms twijfel je bijvoorbeeld of het de juiste functie is en kom je er tijdens het gesprek achter dat de job iets heel anders inhoudt, of juist ontzettend leuk is. Gaan dus! Dan maar een paar keer te veel geschoten op iets wat je niet zeker weet, maar daar word je uiteindelijk nooit slechter van.“

“Tot slot nog een praktische tip: focus in je brieven op wat je hebt bereikt en niet alleen op wat je hebt gedaan. Dat je bijvoorbeeld een nieuwe collectie fietsen hebt gecreëerd is niet zo interessant, maar dat je daarmee de nummer één bent geworden, laat zien waar je toe in staat bent.”

Mascotte5.jpg

Weten wat YER Executive voor u kan betekenen?

Mail naar info@yerexecutive.com of bel ons direct op 020 - 711 51 27 en vraag naar Tom Coumans of Vincent Lee (Management YER Executive).

Neem contact op