Wat is werving en selectie?

Professionele werving en selectie – ook wel recruitment genoemd - is van groot belang voor de continuïteit van een organisatie. Maar wat betekent werving en selectie nu precies en wat kan een recruitmentbureau voor u betekenen?

Werving en selectie gaat over het bereiken en aantrekken van de juiste kandidaat voor een organisatie. Een recruitmentconsultant is als externe bemiddelaar betrokken bij dit proces en is de verbindende factor tussen opdrachtgever en kandidaat. Een werving-en-selectiebureau fungeert als sparringpartner en geeft deskundig advies over het vinden van de juiste match.

Het vervullen van een vacature is vrijwel altijd een tijdrovend proces en vraagt veel kennis van de arbeidsmarkt. Daarom schakelen bedrijven vaak een recruitmentbureau in. De consultants zetten hun expertise in en gaan op zoek naar de best passende profielen. Uit deze selectie kiest de opdrachtgever de persoon die het beste aansluit bij de organisatie en er volgt een vast of tijdelijk dienstverband.

Als u werving en selectie uitbesteedt, bespaart u tijd en kosten waardoor u zich volledig kunt richten op uw organisatie. Zo draagt een werving-en-selectiebureau bij aan uw succes en krijgen kandidaten de kans een nieuwe stap in hun carrière te maken.

Lees verder:


Stockfoto-3-910x240.jpg

Hoe werkt een werving-en-selectieprocedure?

Als u samen met een recruitmentbureau aan de slag wilt om de juiste kandidaat te vinden, dan is het tijd om de werving-en-selectieprocedure te starten. Hoe werkt dit precies en hoe ziet het stappenplan eruit?

Tijdens de kennismaking gaat u met de recruitmentconsultant in gesprek over de invulling van het profiel en de specifieke wensen vanuit de organisatie. Ook geeft de consultant inzicht in de kenmerken van de beoogde kandidaten. Door welke interessegebieden, drijfveren en pullfactoren worden zij gedreven? Vervolgens ontvangt u een wervingsstrategie op maat. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een businesscase zijn, waarin het vraagstuk zorgvuldig is uitgewerkt.

Op basis van een gedetailleerd functie- en competentieprofiel stelt het recruitmentbureau vervolgens de vacature op en kiest het de juiste wervingsinstrumenten voor het beste resultaat. Het doel is om met een integrale mix van media, excellence sourcing en een krachtig netwerk niet alleen de actieve, maar ook de latente en passieve kandidaten te bereiken.

De volgende fase bestaat uit het beoordelen van de cv’s, het interviewen van de kandidaten en het doen van een referentiecheck. Naast het voeren van sollicitatiegesprekken kan de consultant ook assessments afnemen. De kandidaten die het beste aan het profiel voldoen, worden voorgesteld aan de opdrachtgever. Als er een match is, begeleidt het werving-en-selectiebureau de indiensttreding en geeft feedback aan de overige sollicitanten.

Tijdens het gehele proces heeft u inzicht in de voortgang: vanaf de uitgebreide intake tot en met de evaluatie na indiensttreding.

Lees verder:

  • Wat zijn de voordelen van werving en selectie?
  • Neem direct contact op over wervingsvraagstuk.

Stockfoto-1-910x240.jpg

Wat zijn de voordelen van werving en selectie?

Het uitbesteden van werving en selectie biedt veel voordelen. De belangrijkste redenen om samen te werken met een recruitmentbureau zijn:  

  • U bespaart op tijd en kosten, omdat u niet zelf hoeft te werven.
  • De hoogte van de investering is van te voren bekend en daardoor overzichtelijk.
  • U krijgt snel en eenvoudig contact met geschikte kandidaten.
  • De consultant selecteert de cv’s, doet de voorgesprekken en geeft heldere feedback over de kandidaten.
  • Geschikte kandidaten komen direct in dienst.
  • U profiteert van de ervaring en het grote netwerk van het werving-en-selectiebureau.
  • Door de mediacampagne is uw organisatie is goed zichtbaar bij de doelgroep.

YER Executive richt zich specifiek op specialistische hbo- en wo-functies, alsmede management- en directieposities. Daarnaast zijn onze consultants gespecialiseerd in verschillende vakgebieden. Deze combinatie maakt ons voor u de ideale businesspartner.  

Zo heeft Veritas Petroleum Services (VPS) ons ingeschakeld voor het vervullen van een schaars profiel. Het ging om een keypositie met kennis van data & analytics in de scheepvaart. Ook moest de kandidaat op strategisch en tactisch niveau kunnen schakelen. Hoewel de arbeidsmarkt krap was, heeft onze consultant de functie binnen korte termijn succesvol kunnen invullen. Dat had direct een positief effect op de groeidoelstellingen.  

Of neem de case van fondsbeheerder Polestar Capital. Voor het uitbreiden van het investeringsteam heeft YER Executive een traject uitgezet voor investeringsprofessionals met een breed profiel. Na een zeer geslaagde wervingscampagne zijn er maar liefst vier nieuwe collega’s aangesteld.


Een oplossing voor ieder vraagstuk

Voor een optimale ondersteuning denken onze recruitmentconsultants actief met u mee. Of het nu gaat om een vaste positie of een interim-opdracht, wij bieden altijd een gedegen businesscase op maat. Met onze geavanceerde wervingsstrategie selecteren we snel de beste kandidaten uit de markt. Wij verzorgen het wervingstraject van a tot z, zodat u zich kunt blijven focussen op uw organisatie.

Neem contact op