Skip to main
Rik Hennink - Algemeen directeur bij Hordijk

"Kim Steenkamp begreep precies wat onze business inhield, dus we konden inhoudelijk goed sparren."

Met innovatieve oplossingen is Hordijk al jaren een van de belangrijkste spelers in de maakindustrie. Het bedrijf is afgelopen tijd enorm gegroeid en maakt een digitale transformatie door. Hierdoor kwamen er vlak na elkaar drie posities vrij. Naar welke profielen ging het bedrijf op zoek en hoe heeft YER geholpen met het invullen van deze functies? Algemeen directeur Rik Hennink vertelt over het veranderingsproces en de samenwerking met consultant Kim Steenkamp.

Hordijk kent als familiebedrijf een rijke historie. Honderd jaar geleden startte de onderneming als timmerfabriek met de productie van houten kistjes voor komkommers. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende producent van kunststofverpakkingsmaterialen voor de voedingsmiddelenindustrie en kassen. Daarnaast fabriceert het logistieke middelen voor de agrisector. De dochterondernemingen zijn gespecialiseerd in: thermoverpakkingen, EPS - beter bekend als piepschuim- voor viskisten, isolatie- en bouwelementen voor de bouwsector, spuitgietverpakkingen en flesblazen, aluminium kasdeksystemen en logistieke hulpmiddelen voor de tuinbouwsector. In de vestigingen in Zaandam, Delft, ’s-Gravenzande en Zevenhuizen zijn in totaal zo’n 400 medewerkers actief.

Voor de leveranciers van versproducten aan de retail heeft Hordijk een rijk palet aan kunststof verpakkingsproducten ontwikkeld, zoals saladeschalen en verpakkingen voor de sectie Borrel en Gemak. De verpakkingen voor voedingsmiddelen lopen zeer uiteen en zijn door de jaren heen constant vernieuwd. Zo is voor versneden producten, zoals het Bamipakket van Albert Heijn, een speciaal EPS-schaaltje ontworpen. De nieuwste innovatie is een verpakking van thermoplastisch polyester. Die bestaat volledig uit gerecycled materiaal (100% RPET) dat ook weer hergebruikt kan worden.

Met welke ontwikkelingen heeft Hordijk te maken?

“Op dit moment maken we een digitaliserings - en automatiseringsslag en ligt onze focus op de strategische vraagstukken van morgen. Sinds de start van de houten kistjes honderd jaar geleden is de productie van verpakkingsmateriaal enorm geëvolueerd. Dit zal nooit stoppen. Als ik naar de toekomst kijk, zie ik dat aspecten als hygiëne en houdbaarheid een steeds grotere rol gaan spelen. Zo produceren wij op dit moment verpakkingen die onder stikstof afgevuld worden. Dit maakt versproducten langer houdbaar.”

“Daarnaast hebben wij maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Duurzaamheid is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het productieproces. We streven ernaar om zo veel mogelijk verpakkingsmateriaal uit de afvalverwerking terug te winnen voor hergebruik. Je bedrijf circulair inrichten, zodat je de duurzaamheidsdoelstellingen haalt en je CO2-footprint verkleint, dat is de uitdaging van deze tijd.”

Welke invloed heeft dit op het wervingsproces?

“Om aan te sluiten bij alle innovaties zijn we constant in beweging. De manier van werken en produceren is steeds meer data-driven. Belangrijk dus om de ontwikkeling van nieuwe competenties, zoals kennis van automatisering en dataverwerking, te stimuleren. Op jaarbasis produceren we honderden miljoenen items. Wil je optimaliseren, dan moet je dus in kaart hebben waar de verbeterpunten liggen en daar de juiste mensen op zetten.”

Hoe zijn de vacatures ontstaan?

“Afgelopen tijd heeft onze groei een vlucht genomen met digitalisering in de hoofdrol. Om ons voor te bereiden op de toekomst zijn we een verandertraject ingegaan. We hebben alle processen onder de loep genomen en er ontstonden vlak na elkaar drie vacatures. We gingen op zoek naar een business process & intelligence manager, een operations manager en een manager bedrijfsbureau.”

“Om de kar te trekken zochten we kandidaten met een achtergrond in dataverwerking en automatisering, die ook ervaring hadden met verandertrajecten en supply chain management. Voor veel van onze medewerkers is het omgaan met data nieuw, want niet iedereen weet hoe je deze gegevens moet lezen en de systemen optimaal kan benutten.”

Wat vond je nog meer belangrijk bij deze posities?

“We zijn een echt familiebedrijf met lange dienstverbanden. Het is belangrijk dat nieuwe medewerkers zich thuis voelen. Als je steeds ver voor de muziek uitloopt, zal er geen klik zijn. Je moet flexibel en helder kunnen schakelen met alle niveaus in de organisatie. Daarnaast is een onderlinge klik cruciaal, want om alle veranderingen door te voeren werk je immers intensief samen.”

Op welke manier ben je met YER in contact gekomen?

“Onze HR-manager bracht mij in contact met consultant Kim Steenkamp. We hadden direct een goede klik en waren er snel over uit hoe het profiel van de business process & intelligence manager opgebouwd moest worden. Het gesprek verliep zo voortvarend dat ik ook direct de tweede vacature voor operations manager aan haar voorlegde.”

Hoe heeft Kim Steenkamp geholpen om de juiste kandidaten te vinden?

“Kim dacht goed mee en gaf helder advies over haar aanpak. Ze scherpte de profielen aan door de vacatureteksten eigentijdser en aansprekender te maken voor de doelgroep. Om feeling te krijgen met de organisatie sprak ze met medewerkers die bekend waren met de functies, zodat ze precies wist wat er bij deze posities kwam kijken.”

“Vervolgens nam ze het hele wervingsproces op zich en dat resulteerde in een interessante shortlist voor de business process & intelligence manager. Tegelijkertijd hadden wij intern niet stil gezeten en was er een derde vacature ontstaan voor de functie van manager bedrijfsbureau. Toen ik de lijst zag, viel mijn oog op een kandidaat die vanwege zijn logistieke ervaring perfect leek aan te sluiten bij deze positie. Ik legde dit aan Kim voor en we besloten met hem in gesprek te gaan. Het mooie was dat ons idee klopte, want ook hij raakte overtuigd van de goede match.”

“Toen stond de vacature voor operations manager nog open. Daarmee wilden we eveneens een fundament leggen voor de toekomst. Dus in plaats van dat de focus lag op veel ervaring gingen we op zoek naar een high potential met competenties die een aanvulling zouden zijn op het team. Opnieuw kwam Kim met een mooie lijst van uiteenlopende profielen. Hordijk heeft echt een nieuwe generatie binnengehaald. Medewerkers met een data-achtergrond die met een frisse blik naar de organisatie kijken. Het is goed om te zien dat ze eendrachtig een team vormen en een goede klik hebben met zowel de organisatie als met elkaar.”

Hoe heb je de samenwerking met YER ervaren?

“Dat de drie vacatures elkaar binnen een kort tijdsbestek opvolgden, was voor Kim geen probleem. Ze pakte door en schakelde vlot. Na afloop van de interviews koppelde ze snel terug. Door de eerste vacature was ze bekend met ons bedrijf. Wij hoefden dus niet alles opnieuw uit te leggen en dat werkte efficiënt. Je merkte aan alles dat ze zich in ons had verdiept en ze was zeer betrokken.”

“Ook was het een voordeel dat we via YER toegang kregen tot een groot netwerk en een brede kandidatenmarkt. Kims aanpak was zeer doortastend en ze hield de vaart erin. Ze begreep precies wat onze business inhield dus we konden inhoudelijk goed sparren. Bovendien voelde ze feilloos aan wie er bij onze bedrijfscultuur pasten. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik met een mismatch aan tafel zat of mijn tijd verdeed. De shortlist was van hoge kwaliteit en de kandidaten begrepen zelf ook waarom ze geselecteerd waren.”