Skip to main
Boris Neefjes – Managing director bij Delfluent Services

"Guido voelt scherp aan wie het beste bij ons past en dat maakt hem tot een echte businesspartner."

Delfluent Services is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van een van de grootste gebruikt waterzuiveringen van Nederland. In de regio Den Haag en het Westland behandelt een team van technisch specialisten samen met haar PPS partner Hoogheemraadschap van Delfland dagelijks het afvalwater voor zo’n 1.5 miljoen mensen en 40.000 bedrijven. Voor de werving van een nieuwe maintenance & asset manager schakelde managing director Boris Neefjes YER in. Naar welk profiel ging hij op zoek en hoe heeft hij de samenwerking met consultant Guido Klaassen ervaren?

Wat is Delfluent Services voor organisatie?

“Delfluent Services is een consortium dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, bouwen, financieren en beheren van afvalwatervoorzieningen. Voor het Hoogheemraadschap van Delfland voeren we de operationele activiteiten in het noordelijke deel van de regio uit. Als het gaat om techniek, ontwikkeling en innovatie, dan zijn we een veelzijdig bedrijf met een brede expertise. Praktisch alle bestaande techniekrichtingen zie je bij ons terug. Van elektrotechniek en werktuigbouwkunde tot civiele techniek en procesautomatisering.”

“We zijn de grootste waterzuiveringsorganisatie van Nederland en tegelijkertijd klein genoeg om informeel samen te werken. De lijnen zijn kort, iedereen kent elkaar en er heerst een gemoedelijke sfeer. Onze zestig medewerkers vormen een uitgebalanceerde mix van praktisch en theoretisch opgeleide ingenieurs, teamleiders en werkvoorbereiders.”

Met welke ontwikkelingen heb je zoal te maken?

“In onze positie heb je een voortrekkersrol. Samen met het Hoogheemraadschap van Delfland doen we er alles aan om op een innovatieve manier bij te dragen aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. We staan midden in de maatschappij als het gaat over de reductie van CO2 en stikstof. Zo bouwen we regelmatig nieuwe installaties voor het betrekken van groen gas en het afvangen van CO2.”

“Voor innovaties werken we intensief samen met de Technische Universiteit Delft. We ontwikkelen constant nieuwe technieken om medicijnresten en microplastiek uit het water te filteren. Door een maximum aan stikstof en fosfaten te verwijderen maken we het vieze water zo schoon als maar kan. Daarbij produceren we weinig afval en halen we zo veel mogelijk grondstoffen uit het restproduct. Ook reduceren we het energieverbruik, terwijl we steeds meer elektriciteit produceren.”

Wat vond je - naast de technische hardskills - specifiek belangrijk voor dit profiel?

“Behalve dat we een kandidaat zochten met kennis van maintenance & asset management was het ook van belang dat deze persoon het team kon en wilde uitbouwen. Dit vroeg om leiderschapskwaliteiten om alle disciplines te verbinden en de saamhorigheid te vergroten. Helder de theorie kunnen overbrengen en het voortouw durven nemen bij innovaties hoorden daar ook bij.”

Waarom heb  je gekozen voor YER?

“Op het moment dat de vacature ontstond, had onze sector te maken met krapte op de arbeidsmarkt. In Nederland zijn simpelweg te weinig technici beschikbaar. Als wij iemand voor werktuigbouwkunde, elektrotechniek of civiele techniek nodig hebben, reageren er minder kandidaten dan pakweg vijf jaar geleden. Dit is een structureel probleem bij alle technische bedrijven.”

“Voor deze vacature heb ik direct contact gezocht met consultant Guido Klaassen. Ik ken hem al meer dan tien jaar. Hij heeft mij bemiddeld bij mijn vorige werkgever Evides Industriewater en sindsdien hebben we regelmatig het contact onderhouden. Als het gaat om ingewikkelde en lastig in te vullen functies vraag ik altijd om zijn expertise.”

Als het gaat om ingewikkelde en lastig in te vullen functies vraag ik altijd om Guido’s expertise.

“Het grote voordeel van een langetermijnrelatie is dat Guido ons bedrijf en de heersende cultuur door en door kent. Ik hoef hem niets uit te leggen, dus je slaat een aantal stappen over. Dat scheelt ons veel tijd. Door het opgebouwde vertrouwen kun je meer de diepte ingaan en open zijn over alles wat er speelt in de organisatie. Dit kan Guido dan weer meenemen als hij op zoek gaat naar een geschikte kandidaat.”

Hoe verliep het selectieproces?

“Guido zette een brede wervingsstrategie in. Hij sprak zijn eigen netwerk aan en zette de vacature uit in print en online media. Het profiel lag weliswaar vast, maar de invulling ervan was flexibel. Wij vinden het belangrijk om de ontwikkeling bij medewerkers te stimuleren via bijvoorbeeld opleidingen. Als blijkt dat een kandidaat bij ons past, maar wel aanvullende competenties nodig heeft, dan gaan we dat zeker nader bekijken.”

“Nadat we iedereen van de shortlist hadden gesproken, klikte het met een van de kandidaten  bijzonder goed. Zijn persoonlijkheid, deskundigheid en ervaring bij andere werkgevers sloten in hoge mate aan bij onze wensen. Ook kwam hij over als een degelijke aanpakker, heel ondernemend.”

Waarom sprak dat ondernemende je zo aan?

“In deze functie heb je een grote budgetverantwoordelijkheid. Je hebt continue te maken met technisch complexe projecten en daarbij moet je het voortouw durven nemen. Ook onderhandel je regelmatig met derde partijen. Goed kunnen verbinden is essentieel, want met je medewerkers moet je een hecht team vormen, terwijl je ook servicegericht naar de klant bent. Ik zag deze punten allemaal samenkomen in de kandidaat en gelukkig was de klik wederzijds.”  

Wat is de meerwaarde geweest van deze samenwerking?

“Door zijn analyserende vermogen kan Guido zich goed inleven in onze bedrijfscultuur. Hij voelt scherp aan wie het beste bij ons past en dat maakt hem tot een echte businesspartner. Dat we een gezamenlijke geschiedenis hebben, schept natuurlijk een band en maakt dat je snel op een lijn zit. Ook is zijn specialistische kennis van de watersector een pre en werkt zijn team heel servicegericht en adequaat. Dat maakt de samenwerking zo succesvol.”