Skip to main
Leadership stories - Carla Muters, voorzitter Raad van Bestuur NHG

"Goed leiderschap betekent groot denken en reflectie.”

Carla Muters is voorzitter van de Raad van Bestuur van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarnaast is zij lid van de Raad van Toezicht van Stichting toetsing verzekeraars (Stv), commissaris bij Dimpact, member van SER Topvrouwen, mentor voor start- en scale-ups, coach van het groeicollege voor ondernemers en gastdocent bij LEF. Energiek en met positieve blik is Carla altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Samen groeien en elkaar inspireren en uitdagen om beter te worden is voor haar essentieel. In dit interview vertelt zij hoe haar weg naar de top eruit ziet en wat haar advies is aan ambitieuze professionals.

1. Hoe ziet jouw ambitie eruit en welke koers vaar jij?

“Mijn grootste drijfveer is om vanuit bestuur en toezicht een win-win situatie te creëren voor iedereen. Voor de maatschappij, klanten, organisatie en medewerkers. Als bestuur kijk ik vooruit en zie ik kansen en mogelijkheden die goed zijn voor mens en maatschappij. Tegelijkertijd ben ik veel in contact met stakeholders, maar ook nauw betrokken bij de ontwikkelingen binnen NHG om collega’s te stimuleren om in hun kracht te staan.”

“Goed leiderschap betekent groot denken en kleine stappen. Het is belangrijk dat je handelt vanuit zelfkennis en reflectie. Wat betreft jezelf en anderen, vraag je steeds af wat je te doen staat, want dit verandert. Groei door te reflecteren en stimuleer dit ook bij anderen. Je hebt meer impact als je naast je sterke punten ook je kwetsbaarheid durft te tonen. Door verbeterpunten bespreekbaar te maken creëer je een open cultuur. Medewerkers voelen zich betrokken en denken en doen mee, waardoor je elkaar versterkt. Zo groeien de teams én de organisatie als geheel.”

2. Wat vind je zo inspirerend aan jouw positie en waarom?

“Het motiveert mij om met veel energie bij te dragen aan de ontwikkeling van NHG. Zo hebben we de afgelopen jaren strategie, structuur en cultuur grondiger met elkaar verbonden. We hebben letterlijk en figuurlijk een platte organisatie en een nieuwe, open werkomgeving gecreëerd waar we kunnen samenwerken aan vernieuwing en verbetering. Medewerkers maken het verschil en we werken agile.”

“Accountability vanuit de teams typeert de bedrijfscultuur. Het jaarplan en de kwartaalplannen maken we gezamenlijk. Ook houden we open meetings waar iedereen aan kan deelnemen. Beoordelingssystemen zijn verleden tijd en in plaats daarvan voeren we continu de dialoog over verbetering en ontwikkeling.”

“De hoge medewerkerstevredenheid is hét bewijs dat de verandering een succes is. Daarnaast is de verbinding met onze ketenpartners geïntensiveerd en werken we aan co-creatie en vernieuwing. Dit maakt mij trots en ik geniet van alle positieve energie die door de organisatie zindert.”

3. Welke mentaliteit heeft je geholpen op jouw weg naar succes?

“Energie, enthousiasme en doorzetten. Hét motto waar ik mijn carrière mee vormgeef is: dromen, durven, doen. Ik denk groot en geef richting met mijn visie. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar inspiratie en uitdaging. De energie die ik daarvan krijg, helpt mij om anderen te motiveren alles uit zichzelf te halen. Bij NHG zeggen we ‘expertise boven hiërarchie’. Als je op een positie zit waar je in je kracht staat en je expertise het beste tot zijn recht komt, is dat goed voor het grote geheel.”

“Vervolgens draait het om een sterke wil en wel blijven doorzetten, óók bij tegenslag. Hard werken hoort er nu eenmaal bij, want succes komt niet vanzelf. Dus ondernemerschap tonen en bedenken hoe iets wél kan. Kansen pakken en uitdagingen aangaan. Mij lukte het ook niet altijd meteen om uit te komen bij wat ik voor ogen had. Maar ik leerde veel van de feedback uit mijn omgeving en ik ontdekte dat er in je huidige situatie altijd uitdagingen zijn die je kunt oppakken en verbeteren. Heb er ook lol in. Natuurlijk is het serieus, maar blijf ook uitzoomen, lachen en leren.”

4. De weg naar de top ligt soms vol hobbels. Welke uitdaging kwam jij tegen en hoe heb je die overwonnen?

“Wat ik vaak om me heen zie, vooral bij vrouwelijke toptalent, is een zekere mate van bescheidenheid. Als ik gewoon mijn werk doe, dan zien anderen dat wel, denken ze. Terwijl ze tegelijkertijd veel ballen in de lucht houden en alles goed willen doen. Begrijp me goed: bescheidenheid siert de mens. Maar de volgende stap zetten gebeurt niet vanzelf. Je moet je realiseren dat je voor jezelf mág opkomen. Duidelijk uitspreken wat je ambities zijn is essentieel.”

“Die bescheidenheid past weliswaar bij de Nederlandse nuchterheid, maar als het gaat om de carrièreontwikkeling van vrouwen is dit ook een mondiale hobbel. Tijdens een INSEAD-opleidingsprogramma voor Women Leaders waar ik deel uitmaakte van een internationale groep, werd dit ook duidelijk. De rode draad die zich tijdens het programma ontvouwde, was embrace your authority. Een zeer herkenbaar thema voor alle deelneemsters, of ze nu uit Saudi-Arabië kwamen of uit Canada. In al die verschillende landen is er nog veel werk aan de winkel om de gelijkwaardigheid te vergroten. Ook in Nederland.”

“Het was mooi en inspirerend dat we elkaar konden stimuleren ons leiderschap te omarmen en onze autoriteit serieus te nemen. Bij jonge ambitieuze vrouwen die mij benaderen, benadruk ik het belang hiervan. Als ik hen kan helpen inzien dat zij meer impact hebben op de maatschappij als zij opkomen voor wat ze kunnen én willen, is dat een win-win voor iedereen.”

5. Wat wil je meegeven aan mensen die de volgende stap willen zetten en een topfunctie ambiëren?

“Wees duidelijk over je ambities en spreek uit wat je nodig hebt om ze te verwezenlijken. Behalve dat je veel interessante en leerzame gesprekken gaat voeren, open je er ook deuren mee. Mensen helpen je graag vooruit. Bij LEF, waar ik gastcolleges op mbo-scholen geef over omgaan met geld, zeggen we altijd dat als jij een spaardoel hebt en dit communiceert, de kans groter is dat je het bereikt. Dit geldt ook voor je ambities: als jij hierover in gesprek gaat, zet je veranderingen in gang en vergroot je de kans op succes.”

“Als jij iets echt wilt én erin gelooft, gaat het lukken. Denk in mogelijkheden, pak kansen en kom uit je comfortzone. Er zijn altijd onderwerpen die om ownership vragen. Het voortouw nemen is niet alleen leerzaam, maar geeft ook inspiratie en vergroot je werkplezier. Soms vragen mensen zich af of hun werk-privébalans niet in gevaar komt, omdat ze bijvoorbeeld een jong gezin hebben. Dan geef ik ze altijd mee dat als ze de dingen doen die ze leuk vinden, ze daar juist energie van krijgen in plaats van dat het energie kost. Je bent dan misschien drukbezet vanwege alle activiteiten, maar door die positieve vibe ben je wél een leukere ouder.”

“Heb je soms tegenslag? Probeer er dan ook een beetje om te lachen en leer ervan. Vrolijke veerkracht helpt om op een positieve manier met teleurstellingen om te gaan. De wereld vergaat niet als jij die ene positie niet krijgt. Er zijn altijd nog zo veel meer interessante mogelijkheden. Tegelijkertijd kun je nadenken over je verbeterpunten en of je nog steeds dezelfde ambitie hebt. Ook al is die stap op dat moment te hoog gegrepen of te snel, houd altijd het vertrouwen dat je er wel komt. Wees trots op jezelf dat je de uitdaging aangaat en heb ook vooral veel plezier in het spel onderweg.”

Dit interview is eerder verschenen op www.yerexecutive.com.