Skip to main
Leadership Stories - Saskia Klep, CEO bij Saxo Bank Nederland

"Wees nieuwsgierig en zorg dat je niet klein gehouden wordt door een ander of jezelf."

Saskia Klep geeft leiding aan Saxo Bank Nederland. Nadat zij haar sporen had verdiend in de wereld van private banking, maakte zij bewust de overstap naar digitaal beleggen. Eerst als directeur van BinckBank Nederland en nu als CEO van Saxo Bank Nederland. Haar carrière staat in het teken van impact maken. De juiste mogelijkheden spotten en zelfontwikkeling staan hierbij voorop. In dit interview vertelt ze over haar drijfveren en geeft ze advies over de volgende stap op de carrièreladder.

1. Hoe ziet jouw ambitie eruit en welke koers vaar jij?

"Bij mij staat ambitie in het teken van de vraag: waar kan ik het verschil maken met mijn talent? En dan specifiek: vanuit welke positie en bij welk bedrijf? In mijn carrière ben ik altijd op zoek geweest naar mogelijkheden om meer impact te hebben. Alleen een hoge functie bekleden, was geen doel op zich, maar doordat je in zo’n positie wel meer invloed uitoefent, ben ik uitgekomen waar ik nu ben."

"Daarnaast zoek ik in mijn eigen invloedssfeer steeds naar verbeterpunten. Natuurlijk geldt dit voor mezelf, maar door een veilige en positieve werkomgeving te creëren wil ik ook mensen om mij heen stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Daarnaast verdiep ik me in de vraag wat voor een organisatie de beste manier is om het maatschappelijk belang te dienen."

"Zo raakte ik geïnspireerd door de missie van BinckBank: democratize investment and trading. Het was uniek dat beleggen voor het eerst mogelijk was voor iedereen, in plaats van alleen voor de selecte groep die zich private banking kan veroorloven. Veel mensen kregen zo meer autonomie over hun financiële situatie. Daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren."

2. Wat vind je inspirerend aan je positie en waarom?

"Mijn functie heeft vele interessante facetten. Saxo Bank is als financiële partij niet alleen een belangrijke speler op de Nederlandse markt, maar wil als het gaat om maatschappelijke relevantie en prudente bedrijfsvoering ook voorop lopen. Daarnaast maken we deel uit van een internationaal geheel. Het is fascinerend om te ervaren hoe verschillende culturen anders tegen zaken aankijken en besluiten nemen. Dat merk ik al als ik op het hoofdkantoor in Kopenhagen ben, maar vooral als ik communiceer met collega’s uit Azië of Dubai."

"Zo zijn er als je het hebt over de rol van de vrouw in de financiële sector twee uitersten. Wist je dat het aantal vrouwelijke klanten van Saxo Bank - en andere banken - in vooraanstaande Aziatische steden als Singapore en Shanghai over het algemeen veel hoger is dan in Europa, het Midden-Oosten of zelfs in investerend Nederland? In al die gebieden zijn mannen nog steeds dominant, maar in Azië dus niet. Kennelijk zijn vrouwen daar zo empowered dat ze veel controle hebben over hun financiële situatie. Het zou mooi zijn als ook bij ons het besef doordringt dat beleggen noodzakelijk is voor een financieel gezonde toekomst. In tegenstelling tot wat veel vrouwen denken, is het niet ingewikkeld, hoef je het niet zelf te doen of veel tijd aan te besteden."

"Een ander inspirerend facet van mijn werk is de innovatieve en digitale werkomgeving bij Saxo Bank. Binnen private banking, waar ik jarenlang actief was, ligt de gemiddelde leeftijd toch wat hoger. Nu werk ik samen met relatief veel starters. Een jonge generatie die op een andere manier communiceert en zich met een frisse blik buigt over vragen als: hoe ziet onze ontwikkeling eruit en welke aspecten maakt Saxo Bank aantrekkelijk voor de nieuwe generatie? Daarnaast leer ik met begrippen als digitale marketing, customer journeys en de user experience een compleet nieuw jargon."

3. Welke mentaliteit en keuzes hebben je geholpen?

"Mijn carrière wordt gedreven door mijn nieuwsgierigheid. Bij een volgende stap vraag ik me steeds af: wil ik dit, kan ik dit en waar kom ik het beste tot mijn recht? Het gaat erom dat je uitzoomt en reflecteert over de vraag welk leven je wilt leiden. Welke baan geeft je voldoening en hoe houd je die in de juiste balans met je privéleven?"

"Daarnaast kijk en luister ik goed naar de mensen om me heen. Scherp observeren maakt je zelfbewuster, want je ontdekt hoe jij dingen aan zou pakken en verbeteren. Dat helpt om de juiste keuzes te maken. Aan het begin van mijn loopbaan sprak ik eens een directeur over de ins en outs van zijn functie. Door zijn verhaal kreeg ik allerlei ideeën waardoor ik dacht: dat kan ik ook en misschien zelfs wel beter! Het gaf me zelfvertrouwen en hét zetje in de rug om uit mijn comfortzone te komen om de volgende stap te zetten."

4. De weg naar de top ligt soms vol hobbels. Welke kwam jij tegen en hoe overwon je die?

"Soms zit je in een situatie waarin je ontwikkeling stagneert, omdat je bijvoorbeeld wordt kleingehouden. Dan moet je besluiten om daar niet in mee te gaan en kiezen voor je eigen weg. Tijdens mijn stage bij Unilever kreeg ik een wijs advies van een oudere collega: ‘Zorg dat je altijd een goede leidinggevende hebt.’ Op dat moment zei me dat niet zoveel, maar nu begrijp ik dat het enorm belangrijk is dat de mensen die je aansturen jouw groei niet in de weg staan. Maar: wees je ervan bewust dat je ook jezélf kunt kleinhouden. Je durft bijvoorbeeld geen risico te lopen of bent bang om te falen. Probeer dan te relativeren en vraag je af: wat is het ergste dat je kan overkomen als je uit je comfortzone stapt?"

"Mensen vergeten wel eens dat ook organisaties aan verandering onderhevig zijn. Misschien vindt er een cultuuromslag plaats of is er een ander soort talent nodig. Dan loop je tegen een muur op, omdat jij niet meer past. Dat zijn moeilijke momenten, want je voelt je afgewezen en denkt dat het aan jou ligt. De eerste keer dat mij dit overkwam, nam ik het ook persoonlijk op. Maar gaandeweg leer je dat het vaak niet over jou gaat, maar alles te maken heeft met een nieuwe koers waar de organisatie op dat moment voor kiest. Als je in zo’n situatie zit, neem dan het heft in eigen handen en kies voor jezelf."

"De weg naar succes is niet altijd makkelijk, dus de voorwaarde is wel dat je omgeving achter je staat en je een goede thuisbasis hebt. Die ondersteuning heb je nodig om stevig in je schoenen te staan, zodat je jezelf kunt blijven ontwikkelen."

5. Wat adviseer jij mensen die de volgende stap op de carrièreladder willen zetten?

"Mijn advies luidt: wees nieuwsgierig en zorg dat je niet kleingehouden wordt door een ander of jezelf. Als jij zeker weet dat je deze stap aankunt en wilt doen, ga er dan voor. Stel, je maakt een keer een uitglijder. Wat is dan het ergste dat je kan overkomen? Herpak jezelf, sta op en ga dóór. Van uitdagende en onbekende situaties leer je nu eenmaal het meest. Ook ben je als kandidaat interessanter, omdat je kunt laten zien hoe je omgaat met moeilijke situaties."

"Soms krijg je te maken met stereotypering. Zo gaat het besluitvormingsproces bij vrouwelijke kandidaten over het algemeen anders dan bij mannen. Dat is natuurlijk prima, maar de afwachtende houding van een vrouw kan uitgelegd worden als twijfel of onzekerheid, terwijl ze juist goed wil nadenken over haar volgende stap. Daarom wil ik vrouwen meegeven om helder te communiceren. Wat gaat er concreet in je hoofd om? Het is niet erg dat je iets goed wilt laten bezinken, maar geef dan duidelijk aan dat je enthousiast bent, maar nog wat bedenktijd nodig hebt. Door je bewust te zijn van de aanwezigheid en werking van stereotypes, kun je ze voor zijn."