Risicomanager

  • Salarisindicatie € 61.000 - € 95.000 (o.b.v. 36 uur p.w.)
  • Vakgebied Finance
  • Dienstverband Fulltime, Parttime
  • Vacaturenummer VAC-10025919
  • Locatie Hilversum
  • Type overeenkomst In dienst van opdrachtgever
  • Branche Non-Profit, Banking & Insurance, Real Estate

Samenvatting

Ben jij bekend met risicomanagementvraagstukken en wil jij met impact werken aan actuele maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatrisico's en woningnood? Dan is de positie van risicomanager bij Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) een interessante vervolgstap voor jou!

Over de functie

Als risicomanager ben je verantwoordelijk voor de beleids- en risicokaders van WSW. Dat wil zeggen: je stelt de randvoorwaarden vast waarbinnen WSW corporaties die actief zijn in de sociale volkshuisvesting beoordeelt en bereid is leningen tegen gunstige tarieven te borgen. Dit gaat om vraagstukken op het gebied van risicomanagement, financiering, vastgoed, garanties en zekerheden. Vanwege de cruciale rol van WSW voor de sociale woningbouw en volkshuisvesting hebben vraagstukken een grote maatschappelijke component. Daarmee heb jij als WSW-er sociale impact!

Je signaleert wanneer het nodig is om bestaande beleid- en risicokaders te actualiseren en te verbeteren, en onderneemt daar actie op. Je bent er met je collega’s verantwoordelijk voor zowel op korte als lange termijn het borgstelsel gezond te houden. Intern initieer je discussies en participeer je hier actief in. Met externe belanghebbenden (zoals Aw, BZK, VNG, Aedes) onderhoud je een effectief netwerk.

Met een open vizier ben je alert op wat er in de politieke en financieel-economische omgeving gebeurt, om tijdig te anticiperen en te reageren op risico’s en kansen die je ziet. Je bent een generalist die dwarsverbanden ziet tussen bijv. politieke beslissingen en de manier waarop deze corporaties raakt, en daarmee invloed hebben op de risico’s in het borgstelsel en WSW. Je werkt aan actuele vraagstukken, zowel gericht op de korte termijn (wat betekenen 250.000 nieuwe sociale huurwoningen voor het borgstelsel) als op de langere termijn (welke impact hebben klimaatrisico’s). Je denkt na over de risicobereidheid van WSW (welke ruimte willen we aan corporaties geven om te lenen), en bent altijd op zoek naar een juist evenwicht tussen de belangen, taken en verantwoordelijkheden van de verschillende stakeholders die betrokken zijn bij het borgstelsel.

Jouw adviezen zijn gebaseerd op kennis, ervaring en nieuwsgierigheid. Je weet analyses en adviezen helder over te brengen, ook extern naar bijvoorbeeld het ministerie van BZK, VNG, Aedes en de Autoriteit woningcorporaties (Aw).

Je komt te werken bij de afdeling Risicomanagement. De afdeling bestaat uit twee teams: team Data & Borgstelsel en het team Beleid & Kaders. De vacature betreft de functie van risicomanager in het team Beleid & Kaders, dat bestaat uit 9 medewerkers. Je werkt in de afdeling samen met onder andere risico-analisten, data-analisten, (tweedelijns) risicomanagers en informatiemanagers. Je hebt eigen dossiers en participeert in projecten. Je hebt frequent contact met (senior) accountmanagers, je collega’s van de afdeling, teamleiders en het bestuur. Je adviseert hen over de kansen en risico’s die je ziet voor corporaties, het borgstelsel en WSW.

Over het bedrijf

Als risicomanager bij WSW werk je met impact aan de financiële stabiliteit van de sector woningcorporaties. WSW beheert bijna 85 miljard euro aan leningen waarvoor WSW een borg heeft afgegeven die rating agencies met een AAA-rating belonen. Door het borgen van leningen en het bewaken van risico’s die corporaties lopen, faciliteert WSW corporaties met de uitvoering van hun kernactiviteit: bouwen en beheren van sociale huurwoningen. Op die manier draagt WSW bij aan een robuust en duurzaam borgstelsel en heeft de organisatie impact op het leven van miljoenen Nederlanders die van een sociale huurwoning (in totaal 2,2 miljoen woningen) afhankelijk zijn. WSW heeft de kernwaarden onafhankelijkheid, deskundigheid, respect, integriteit en betrokkenheid hoog in het vaandel staan. Bij WSW werken ca. 70 medewerkers. Meer informatie over de organisatie en het werkterrein is te vinden op www.wsw.nl.

Aanbod

Bij WSW sta je aan het roer van je eigen loopbaan. Als risicomanager werk je in een dynamisch en divers team van hoogopgeleide en ervaren medewerkers. Persoonlijke en professionele groei staan centraal. Je werk is gevarieerd, niet alleen inhoudelijk maar ook de manier waarop collega's met elkaar werken, thuis of op het nieuwe kantoor van WSW dat volledig is ingericht op ontmoeten en hybride werken. Je kunt uitgaan van solide arbeidsvoorwaarden die zijn opgesteld met aandacht voor jouw groei, flexibel werken en een prettige privé/werk-balans.

  • Een inhoudelijk interessante en uitdagende functie in een kennisorganisatie, met grote vraagstukken en maatschappelijke impact.
  • Een open en collegiale werksfeer met leuke collega’s, waarin jouw persoonlijkheid, talenten en ideeën ertoe doen.
  • Trainingen, zowel gericht op soft skills als vakinhoudelijk.
  • Flexibel en hybride werken, thuis en op kantoor.
  • Veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid.
  • Coaching en oog voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
  • Een 36-urige werkweek.
  • Laptop, telefoon en inrichting thuiswerkplek (o.a. bureau, stoel).

Profiel

  • Je bent in het bezit van een voor de functie relevant masterdiploma (bijvoorbeeld op het gebied van economie, accountancy, vastgoed), of hebt een vergelijkbare achtergrond.
  • Je hebt bij voorkeur de nodige werkervaring, bekendheid met risicomanagementvraagstukken is een pre (bijv. binnen de corporatiesector, bij een ministerie, vanuit een toezichthouder).
  • Je bent bereid je kennis verder te verbreden en te verdiepen via inhoudelijke opleidingen op het gebied van bijvoorbeeld risicomanagement.
  • Je hebt een aantoonbare affiniteit met risicomanagement- en beleidsvraagstukken, waarbij je een vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken kunt belichten en een goed onderscheid kunt maken tussen hoofd- en bijzaken.
  • Je kunt goed de belangen van verschillende partijen doorgronden en daar op acteren, je bent geïnteresseerd in de beweegredenen van je gesprekspartners om zo een effectieve dialoog te kunnen voeren.
  • Je bent communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk, waarbij je op basis van argumenten overtuigingskracht inzet. Je bent een zelfbewuste en stevige gesprekspartner.
  • Je bent nieuwsgierig naar de ontwikkelingen binnen en buiten je vakgebied en gedreven om het verschil te maken met je team.
  • Je werkt graag in teamverband en projecten, waarbij recht wordt gedaan aan de verschillende ideeën en perspectieven die je collega’s inbrengen.
  • Je bent innovatief, ondernemend en deinst niet terug voor het uitdagen van de status quo.
Deel dit met mijn netwerk: