Skip to main
Bart van Limpt, director business development bij Avantium

"Je moet niet elke opportunity willen pakken, maar kiezen voor de juiste."

Bart van Limpt is director business development bij Avantium in Amsterdam. Hoe heeft hij zijn loopbaan vormgegeven en welke rol heeft YER hierin gespeeld? In dit artikel vertelt hij over zijn drijfveren en zijn zoektocht naar een nieuwe baan. Ook heeft hij advies voor mensen die nadenken over de volgende stap in hun carrière.

In 2004 kreeg Bart na zijn master Environmental Technology aan de Wageningen University de mogelijkheid om bij Wetsus - European Centre of Excellence for Sustainable Water Technology - zijn promotieonderzoek te doen. Daarin draaide het om een nieuwe technologie: het reinigen van water door middel van elektroden. Dit was een schot in de roos, want dit sloot perfect aan op zijn expertise.

Nog tijdens de onderzoeksperiode kwam Bart in contact met Unilever. De Brits-Nederlandse multinational was bezig met het oprichten van Voltea, een start-up die een nieuwe techniek om water te ontzouten op de markt wilde brengen. De overlap met Barts promotieonderzoek was zo groot dat ze samen verder gingen. In zijn periode bij Voltea verschoof Barts rol steeds verder naar business development en dit werd de kern van zijn carrière.

Na zeven jaar wilde Bart eigenlijk terug naar de basis: het ontwikkelen van technologie. Maar tegelijkertijd kwam er een uitdaging op zijn pad die hij zo interessant vond, dat hij toehapte. Bij TU Delft zette hij als CEO van Delft IMP from scratch een bedrijf op. Het team bestond uit één professor die het patent had, een andere professor met contacten in de industrie en één technicus. Bart ging de kar te trekken.

Hoe is Avantium op jouw pad gekomen?

“Na vier mooie jaren bij Delft IMP brak er een periode aan waarin ik echt de tijd heb genomen om eens goed te reflecteren. Welke richting wilde ik op met mijn loopbaan? Wilde ik, net zoals vier jaar eerder, nog steeds terug naar de basis en technologie ontwikkelen? Ik merkte dat mijn eisenpakket veranderd was. Zo moest het type industrie natuurlijk aansluiten bij mijn passie voor waterzuivering, katalyse en chemie, maar de randvoorwaarden bleken ook belangrijk. Ook wilde ik met klanten in gesprek over de beste oplossingen.”

“De vacature van Avantium op de site van YER viel me direct op, want dit soort banen zie je niet zo snel op internet verschijnen. Er kwamen een aantal dingen samen: het was een business developmentfunctie op het gebied van katalyse bij een bedrijf dat de ontwikkeling van renewables hoog in het vaandel draagt. Helemaal van deze tijd dus en een perfect fit!”

De vacature van Avantium op de site van YER viel me direct op, want dit soort banen zie je niet zo snel op internet verschijnen.

“Het mooie was dat ik de naam van het bedrijf Avantium al kende vanuit mijn netwerk en de rol perfect in mijn scope paste, omdat ik verder zou kunnen bouwen op mijn ervaring met start-ups, maar dan in een bedrijf met een veel grotere reach. Ik zou in contact gaan treden met cliënten om hun vraag door te vertalen naar een interne offering. En bovendien zou ik actief kunnen zijn in een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van katalytische technologie.”

Hoe heeft YER bijgedragen aan jouw succes?

“Het was de eerste keer dat ik met YER in contact kwam en ik had meteen een goed gevoel bij het gesprek. Anders dan ik had meegemaakt met andere recruiters was er met Marie José van Riel echte interactie. Ze toonde oprechte interesse in mijn verhaal en stelde goede tegenvragen. Ook bereidde ze me tot in de puntjes voor op het sollicitatiegesprek. Al tijdens de eerste kennismaking bij Avantium sprak ik met diverse personen. Zo maakte ik niet alleen kennis met mijn leidinggevende, maar ook met het hoofd van de afdeling Katalyse en de CEO.  Dit stelde ik enorm op prijs, want zo had ik meteen een compleet beeld van de organisatie.”

Marie José heeft me inzicht gegeven in de manier waarop ik sollicitaties inging. Daar heb ik enorm veel van opgestoken.

“Ook gaf YER mij veel feedback, wat ik zeer belangrijk vind. Van goede feedback leer je immers hoe je ervoor kunt zorgen dat je in een nieuw gesprek zaken net even anders brengt of aanpakt, zodat het beter overkomt. Wat hielp is dat Marie José precies wist wat er speelt in de organisatie en goed was ingelicht over de bedrijfscultuur. Als je elkaar snel wilt leren kennen, is dat natuurlijk heel efficiënt, omdat je minder tijd kwijt bent met aftasten.”

“Andere sterke punten waren dat ze mij door het geven van feedback het gevoel gaf aan beide kanten te staan, dus niet alleen het bedrijf te vertegenwoordigen. Dit miste ik vaak bij andere sollicitaties. Marie José heeft me inzicht gegeven in de manier waarop ik sollicitaties inging. Daar heb ik enorm veel van opgestoken. Het hele proces is bij een groot bedrijf als Avantium totaal anders dan bij de start-ups waar ik vandaan kwam.”

Wat zou je mensen adviseren die nadenken over een volgende stap in hun carrière?

“Als ik terugkijk hoe mijn loopbaan verlopen is, stel ik vast dat een einddoel voor mij nooit van belang is geweest. Mijn advies zou zijn om je open te stellen voor de kansen die zich aandienen. Er komen zoveel dingen op je pad, dat het onmogelijk is om van te voren vast te stellen waar je precies uitkomt. Het is veel nuttiger om de juiste opportunity te herkennen. Ik zeg met klem de juiste opportunity en daarmee bedoel ik niet élke opportunity.”

“Kijk dus vooral naar welke kansen je krijgt en kies dan de meest passende. Je hoeft niet op alles in te gaan, als je maar wel de beste opportunities weet te herkennen. De juiste kansen kiezen, is vooral een gevoelskwestie. Er moet een klik zijn met hoe je over dingen denkt en hoe je in het leven staat. Verder is het belangrijk dat je een logische stap maakt in je carrière en moet er uiteraard aansluiting zijn bij je privéleven. Verder adviseer ik om altijd op gesprek te gaan, zelfs als een baan niet helemaal aansluit bij jouw wensen. Het is een kleine investering waarmee je zo veel meer te weten kan komen over de vacature.””

Als ik terugkijk hoe mijn loopbaan verlopen is, stel ik vast dat een einddoel voor mij nooit van belang is geweest.

“Tot slot raad ik aan om, voordat je gaat solliciteren, twee of drie profielen op te stellen van wat een goede volgende stap zou zijn, en wat je voorwaarden zouden zijn om zo’n job te accepteren. Dat kan gaan over het type industrie, de specifieke rol of het geografische gebied, en natuurlijk waar je blij van wordt binnen zo’n job. Dit overzicht helpt enorm om tijdens de gesprekken te bepalen of dit de juiste opportunity is en de moeite waard is om mee door te gaan. Op deze manier ben ik uitgekomen waar ik nu ben en daar ben ik ontzettend tevreden over. Al had ik op voorhand nooit kunnen voorspellen dat ik bij Avantium terecht zou komen.”