“Voordat ik startte bij YER werkte ik al bij een gemeente, samen met iemand die inmiddels al een tijdje mijn YER-collega is. Hij zei op een gegeven moment: ‘Ga eens in gesprek met mijn detacheringsbedrijf, YER. Ik denk namelijk dat jij daar veel meer aansluiting zal vinden en ze op een manier werken die goed bij jou past.’
Ik werd direct enthousiast en heb kort daarna twee gesprekken gevoerd met YER-consultants. Niet met de handen over elkaar gevouwen aan tafel, zoals ik bij andere detacheerders gewend was. Dit was juist een achterovergeleund en open gesprek, met als insteek wat YER en ik voor elkaar konden betekenen. Ik voelde me hierdoor gelijk onderdeel van de groep, in plaats van een nummertje.”
Direct een vast contract en groeimogelijkheden
“Na die twee positieve gesprekken kreeg ik direct een vast contract aangeboden. Dat kwam echt als een verrassing! Ik had niet verwacht dat me dit zou worden aangeboden zonder dat men mij eerst aan het werk had gezien. Ik was daarom heel blij, en zelfs een beetje overdonderd door het vertrouwen.
Ik heb na mijn start bij YER ongeveer een jaar bij de gemeente Venray gewerkt. Inmiddels werk ik sinds afgelopen juli drie jaar in Maastricht. Toen ik daar net werkte, startte er een pilot voor een nieuwe werkwijze: de transformatie. Met het projectteam hebben vervolgens drie nieuwe wetten gelijktijdig aangepakt: de Participatiewet, de Jeugdwet & de Wmo. Het was erg interessant en leerzaam om hierbij betrokken te zijn.
Ik kan me nog goed herinneren dat ik in die periode constructieve gesprekken voerde over mijn professionele doelen met mijn YER-consultant, Irene Claasen. Ik voelde heel veel vrijheid om mijn ambities te benoemen, ook omdat ik in de gemeente Maastricht veel kanten op zou kunnen. Ik ben daar doorgegroeid tot toegangsconsulent. En omdat ik heel veel bezig ben geweest met het opzetten en ontwikkelen van projecten en nieuwe werkwijzen, heb ik via YER ook een training gevolgd voor kwaliteitsmedewerker. Inmiddels ondersteun ik mijn manager door binnen mijn eigen team managementtaken over te nemen. Ik ben me voor mijn gevoel dus lekker aan het ontwikkelen als professional.”
De voordelen van detachering
“De waarde die iemand van YER toevoegt binnen gemeenten, is onder meer alert zijn. Ik word dus uitgedaagd om scherp te blijven, wat ik fijn vind. Tijdens de trainingen die ik voor YER geef in ons kenniscentrum, geef ik onze trainees steevast mee om ál hun ervaringen en overtuigingen mee te nemen naar iedere gemeente waar ze gaan werken. Op het moment dat jij ergens gaat werken conformeer je je natuurlijk aan de werkwijzen. Maar er wordt óók van je verwacht dat je alert bent en iets toevoegt op momenten dat jij denkt dat dat nodig is: jij bent daar in feite de 'frisse wind'.
Een andere kracht van gedetacheerd werken is de flexibiliteit. Bij een detacheerder als YER krijg je de ruimte om te ontdekken waar je goed in bent. Als je er bijvoorbeeld na een halfjaar achter komt dat één specifiek punt van een opdracht je heel goed lag, maar een ander wat minder, dan is er de ruimte om daarover te praten. Dit betekent overigens niet dat ik de hele tijd van functie naar functie ga. Maar het gevoel dat er ruimte voor dit soort flexibiliteit is, is denk ik alleen haalbaar bij een detacheerder.
Je werkt als gedetacheerde professional in de publieke sector met allerlei soorten mensen en kunt de inzichten die je opdoet inzetten bij verschillende opdrachtgevers. Als je op één vaste plek werkt en je hebt fantastische ideeën maar de cultuur laat het niet toe om ermee aan de slag te gaan, dan sta je in feite stil. Maar als je in drie jaar tijd juist drie, vier of zelfs vijf verschillende gemeentes ziet kun je als professional zó veel verder groeien.”
Ga het gesprek aan en kijk of je je thuis voelt
“Het is erg belangrijk om een detacheerder te kiezen waar je je thuis voelt. Ik heb met veel verschillende collega’s van allerlei detacheringsbureaus gewerkt en YER past het best bij mij. Onder meer vanwege de concrete mogelijkheden en praktische tools om mezelf te blijven ontwikkelen.
Succesvol gedetacheerd werken is dus niet een kwestie van simpelweg een detacheerder kiezen en aan de slag gaan. Het betekent juist dat je een club moet zoeken waar je écht graag voor wilt werken en waar je je thuis bij voelt. Als je bij een detacheringsbureau komt waar je dat gevoel na een gesprek of twee niet hebt, dan raad ik je aan om verder te zoeken. De detacheerder die wel goed bij jou en je ambities past is namelijk zéker te vinden.”