Doorgegroeid naar leidinggevende rol Maastricht
“Tijdens mijn vorige interview [LINK] werkte ik via YER gedetacheerd als Toegangsconsulent voor de gemeente Maastricht. Ik groeide daar professioneel lekker door, en kon er gedurende mijn laatste periode de manager zelfs ondersteunen in haar taken. Een rol die gaandeweg steeds uitgebreider werd. Ik stuurde het laatste halfjaar zelfs bijna fulltime het team aan. Heerlijk, want ik ben op mijn best als mijn werkmotortje lekker toeren maakt.
Ook het leidinggevende aspect beviel me. Niet omdat ik het zo graag voor het zeggen heb, maar omdat ik lekker in mijn vel zit als ik verantwoordelijkheid voel. Ik was als kind bijvoorbeeld altijd al een regelneefje, dat graag de leiding nam als er groepjes gevormd moesten worden. Toen ik deze rol kreeg, voelde dat dan ook op een prettige manier spannend.
Van teamgenoot doorgroeien naar leidinggevende was hoe dan ook alsnog uitdagend. Ik merkte bijvoorbeeld dat het – vooral in het begin – lastig was om mensen direct aan te spreken, waardoor ik dingen liever in de groep gooide. Gaandeweg vond ik hierin steeds beter mijn weg, en rondde ik mijn opdracht in Maastricht naar ieders tevredenheid af.”
Uitdagende vervolgstap in Kerkrade
“Inmiddels werk ik via YER als kwaliteitsmedewerker bij de gemeente Kerkrade. Een ander soort rol: minder aansturend, maar ik put nog altijd uit de assertiviteit die ik mijn laatste periode in Maastricht regelmatig nodig had.
Mijn collega’s, Wmo-consulenten, voeren namelijk behoeftegesprekken met mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Vervolgens toetsen de Wmo-consulenten bij mij als kwaliteitsmedewerker of het onderzoek en de afwikkeling correct is verlopen. Bij een afwijzing of juist toekenning van een dure voorziening, toets ik van A tot Z hoe het onderzoek is aangepakt, hoe het op papier is gezet en welke motivering mijn collega schreef; is deze weloverwogen, juridisch correct en zorgvuldig geformuleerd?
Dit werk is uitdagend, omdat ik niet meer bezig ben met casussen die ik bij wijze van spreken kan dromen. Ik bijt me nu juist vast in de lástigste dossiers, en verfijn zo elke dag mijn vaktechnische skills.”
Combinatie trainerschap en detachering inspireert
“Naast mijn detacheringswerk, ben ik trainer in het YER Kenniscentrum [LINK]. In combinatie met mijn functie in Kerkrade werkt dit heel mooi, want mijn collega’s hier willen heel graag bijleren. Het coachende deel van mijn functie vind ik dan ook het meest inspirerend.
Als we merken dat consulenten moeite hebben met bijvoorbeeld het behandelen van algemeen gebruikelijke voorzieningsaanvragen, dan plannen wij op eigen initiatief een sessie waarin we de gehele aanpak onder de loep nemen. Dat is helemaal mijn ding: ik kan echt úren praten over processen, prioriteiten, werkwijzen en ga zo maar door.”
Ambitie blijft in beweging
“Ook mijn eigen ontwikkeling staat niet stil. Momenteel volg ik een deels door YER vergoedde hbo-bacheloropleiding Learning & Development in Organisations, voorheen Opleidingskunde. Mijn keuze hiervoor kwam onder meer voort uit gesprekken met mijn collega’s van het YER Kenniscentrum: we hebben ambitieuze groeidoelstellingen, maar moeten nog ontdekken hoe ze precies te bereiken. Mijn opleiding richt zich op het geven én ontwikkelen van trainingen en opleidingen. Ook het adviseren van management over opleidingsmogelijkheden hoort erbij.
Mijn ambitie sluit dus mooi aan op de doelen van YER: de organisatie is – net als ikzelf na anderhalf jaar managementervaring én mijn huidige kwaliteitsrol – continu bezig met mensen laten groeien. Ik krijg vaak ideeën voor nieuwe trainingen en werkveldoplossingen. Gecombineerd met wat ik gaandeweg via mijn opleiding leer, lijkt het me prachtig om deze ideeën op termijn te implementeren in het YER Kenniscentrum – bijvoorbeeld als opleidingscoördinator of learning & development-specialist.
YER stimuleert je als professional dus écht om door te groeien en ontwikkelen. Alles is bespreekbaar, want zo blijven we samen in beweging. Als dit jou ook inspireert, dan raad ik je aan contact op te nemen met YER om de mogelijkheden te bespreken. Aan een vrijblijvend gesprek heb je toch niets te verliezen?”