Skip to main

Vijf veel voorkomende fouten tijdens sollicitatiegesprekken

Ontdek vijf veel voorkomende fouten tijdens sollicitatiegesprekken én wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Geen vragen voorbereid

Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. En toch komt het best vaak voor dat sollicitanten dichtslaan op het moment dat ze vragen aan hun interviewers mogen stellen. Een gebrek aan vragen komt onvoorbereid en mogelijk zelfs ongeïnteresseerd over.

Om dit te voorkomen bereid je vragen voor over het bedrijf, je interviewers, de markt en alles wat relevant is voor deze specifieke functie. Voorbeelden van vragen die je je interviewers kunt stellen:

  • Hoe ziet de functie er van dag tot dag uit?
  • Waarom werk jij hier graag?
  • Is er ruimte voor professionele ontwikkeling? Zo ja, hoe ziet dit er concreet eruit?
  • Met wie ga ik het nauwst samenwerken? Wat voor karakter heeft deze persoon?
  • Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie/afdeling/organisatie?
  • Hoe zal mijn succes worden gemeten?

Niet voorbereid op standaardvragen

Je weet dat ze gaan komen. Toch laten veel professionals zich verrassen door interviewvragen als ‘waarom ben jij geschikt voor deze baan’, ‘wat kun je nog meer over jezelf vertellen’ en ‘waarom kies je voor dit bedrijf’.

Dit komt onvoorbereid over en is absoluut te voorkomen. Je bereidt je namelijk voor op dit soort vragen met tips 6, 7 en 8 uit dit artikel.

Te negatief uitlaten over vorige werkgevers

Komen er negatieve emoties in je op als je denkt aan je voorgaande werkgever(s)? Hou je kaarten dan het liefst een beetje op de borst als er vragen over worden gesteld.

Ten eerste is het een kleine wereld. Je weet niet wie jouw interviewers kennen.

Ten tweede kan de interviewer zich afvragen of jij je ook negatief zal uitlaten als de samenwerking onverhoopt niet naar tevredenheid verloopt.

Lees voor praktische tips dit Engelstalige artikel van The Balance Careers, over hoe je je voorbereidt op en omgaat met moeilijke vragen over vorige werkgevers.

Te weinig oogcontact

Oogcontact ontwijken kan je waardevolle kansen kosten. Vind je het lastig om van nature oogcontact te maken? Digital Gurus raadt je dan onder meer het volgende aan:

  • Groet met je ogen. Begroet je interviewer met een open blik in je gezicht, die uitnodigt het gesprek direct te openen. Bekijk dit als een handdruk met je ogen.
  • Kijk de kamer rond als je binnenkomt. Registreer waar de objecten in de kamer grofweg staan, zodat je ogen minder dwalen tijdens het interview.
  • Gebruik oogcontact voor extra impact. Probeer bewust oogcontact te maken op momenten dat je een vraag stelt of je je mening ergens over geeft. Oogcontact komt assertief over en zorgt ervoor dat je serieuzer wordt genomen.
  • Hou je ogen rustig. Probeer niet weg te kijken wanneer je een vraag wordt gesteld. En blijf zeker naar de interviewer kijken als deze aan het woord is.

Niet weten waarom je er bent

De laatste fout die we graag benoemen, is niet overtuigend kunnen vertellen waaróm jij de juiste persoon bent en waaróm jij kiest voor het bedrijf waar je bent uitgenodigd. In simpel Engels heet dit The Why. Als je deze why scherp hebt voor jezelf én helder kunt overbrengen, heb je een flinke voorsprong op medesollicitanten. We vertellen je meer over de kracht van ‘waarom’ in dit artikel

Veel succes met je sollicitatiegesprekken.