Skip to main

Zeven tips waarmee je positief blijft tijdens je banenjacht

De zoektocht naar je volgende carrière-stap bestaat uit ups en downs. In dit blog delen we daarom handige pointers, die je tijdens je banenjacht inzet om positief te blijven.

1. Deel je ervaringen

Gedeelde smart is halve smart is niet zomaar een oude zegswijze. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat wanneer je weet dat een vriend dezelfde emotionele situatie ervaart als jij, dit jou een beter gevoel geeft dan wanneer je diezelfde situatie alleen zou doormaken.

Volgens onderzoek zorgt het delen van negatieve emotionele stimuli tussen vrienden voor een buffereffect, waardoor negativiteit vervolgens minder hard binnenkomt. Het delen van positieve stimuli tussen vrienden zorgt juist weer voor een sterkere beleving van positiviteit. De positieve effecten van het delen van ervaringen en emoties werken dus twee kanten op.

Bespreek daarom met een vriend of vriendin wat moeilijk gaat in jouw sollicitatieproces, waar je onverwachts tegenaan loopt en hoe je je daarbij voelt. Maar neem vooral ook lekker je tijd voor gesprekken over mooie meevallers, onverwachte opstekers en alles wat je juist (relatief) gemakkelijk afgaat in je zoektocht naar je volgende baan.

2. Stel een realistische planning op

Begin je week met het opstellen van een planning met concrete sollicitatiedoelen. Bepaal voor jezelf dat je bijvoorbeeld twee nieuwe zakelijke contacten wilt leggen en drie originele motivatiebrieven wilt schrijven. Door je te focussen op dit soort behapbare stappen voel je je uiteindelijk meer voldaan dan wanneer je geen concrete planning aanhoudt en het per week ‘op je af laat komen’.

Wees realistisch. Niemand is een volle acht uur per dag bezig met solliciteren, dus plan bijvoorbeeld twee uur in voor research en wat later op de dag twee uur voor het schrijven van motivatiebrieven. Neem tijd voor jezelf en de dingen die moeten gebeuren naast je zoektocht. Wees je er bewust van dat elke sollicitatie-actie je dichter bij je doel brengt en probeer zo voldoening uit elke stap te halen, hoe klein deze ook lijkt.

Hoe meer voldaan je je voelt, hoe minder ruimte er in je hoofd overblijft voor twijfels en andere negativiteit. Dus gun jezelf wat lucht en plan je sollicitatieactiviteiten realistisch in.

3. Hou een routine aan

Je planning gestructureerd afvinken lukt beter als je geroutineerd werkt. Het aanhouden van routines helpt je volgens Northwestern Medicine bovendien ook op een aantal andere manieren. Zo is routine onder meer goed voor het verlagen van je stressniveau en slaap je beter als je routines aanhoudt.

Dus, wil jij niet-gestrest en uitgerust aan de start van de dag verschijnen? Zorg dan voor routines in je leven. Hoe? Healthline helpt je op weg in dit Engelstalige artikel.

4. Hou je vorderingen bij

In het verlengde van je planning en routine kun je je vorderingen structureel bijhouden om de rust in je hoofd te bewaren. Stel bijvoorbeeld een sheet op en noteer daarin al je sollicitatieactiviteiten:

  • De bedrijfsnamen, functienamen en data waarop je hebt gesolliciteerd
  • Per bedrijf enkele steekwoorden (bijvoorbeeld IT-bedrijf, Haarlem, 140 medewerkers) en een link naar de homepage
  • De namen van contactpersonen bij de bedrijven
  • Links naar de vacatures
  • Links naar je motivatiebrieven
  • Of je direct bij het bedrijf hebt gesolliciteerd of via een arbeidsbemiddelaar
  • De datum waarop je contact gaat opnemen als je nog geen reactie hebt ontvangen
  • Of je wel of niet bent uitgenodigd voor een gesprek
  • Een samenvatting van waarom je eventueel niet bent uitgenodigd
  • De datums van je gesprekken

5. Vier je successen

Vergeet niet stil te staan bij je kleine en grotere successen. Elk nieuw contact, elke uitnodiging voor een telefoongesprek en alle sollicitatiegesprekken die je in de wacht sleept heb je te danken aan jezelf, je werkervaring, je overtuigingskracht. Jouw complete personality. En daar mag je trots op zijn.

6. Vraag feedback na een afwijzing

Zo gemakkelijk als je je successen viert leg je je teleurstellingen naast je neer. In een ideale wereld althans. Want het menselijk brein is erop ingesteld om negatieve informatie eerder en meer aandacht te geven dan positieve informatie. Dit heet de negativity bias.

Maar om positief te blijven tijdens je banenjacht is het wel écht belangrijk om afwijzingen niet te persoonlijk op te vatten of te lang in je hoofd te laten spoken. Vraag daarom om feedback.

Elke afwijzing is een kans om te leren over jezelf, dus vraag zo concreet mogelijk waarom jij het niet bent geworden. Soms is iemand anders simpelweg een betere match. Een andere keer zul je terugkrijgen waar je aan kunt werken om de volgende keer beter uit de verf te komen. Hoe dan ook; vanuit goede feedback kun je leren. Wat je leert zet je vervolgens om in acties die leiden tot zelfverbetering en uiteindelijk een positiever zelfgevoel dan vóór je afwijzing.

7. Blijf bijleren

Kennis voedt zelfvertrouwen. Het leren van een nieuwe skill zoals bijvoorbeeld programmeren, of het beoefenen van een nieuwe hobby zoals muziek maken heeft positieve impact op je mentale welzijn.

Bovendien is het waardevol als je tijdens een netwerk- of sollicitatiegesprek aan een recruiter kunt vertellen dat je naast je zoektocht hebt gewerkt aan nieuwe vaardigheden. Je laat hiermee doorschemeren dat je energie krijgt van bijleren én dat jij bereid bent tijd en moeite te stoppen in het bereiken van je doelen.

Als je bewust bijleert, heb je altijd iets te vertellen over onderwerpen die je raken en ben je een interessante(re) gesprekspartner. Dit kan je zelfvertrouwen een energie-boost geven. En die energie gebruik je vervolgens om weer 100% gemotiveerd verder te solliciteren